19th Ave New York, NY 95822, USA

A vendéglátósok megbízhatatlanok, mint munkaerő?

A vendéglátósok megbízhatatlanok, mint munkaerő?

A gyártócégek hr-esei már abszolút módon hátra sorolják a vendéglátóipari hátterű embereket a jelentkezési listákon, lényegében őket vennék fel utoljára – emeli ki egy munkaügyi szakértő véleményét a Napi.hu

A cikk az írja, hogy komplett ágazatok kerültek padlóra – köztük a vendéglátás és a turizmus – és, hogy nem hivatalos becslések szerint körülbelül félmillióan veszíthették el munkájukat a járvány következtében.

Említik, hogy az egyik vezető munkaerő közvetítő és kölcsönző cég még kampányt is indított az újra foglalkoztatottság érdekében, de a tapasztalat az, hogy a vendéglátósok nem szeretnének termelő vállalatoknál elhelyezkedni.

Pszichometriai vizsgálatok alapján – mint írják –  a vendéglátás és az ipari termelés teljesen különböző, mivel “a vendéglátás szabadabb, érdekesebb munkaköröket kínál, melyeknél fontos, hogy kommunikatív legyen a munkavállaló. Ezzel szemben egy gyártósornál jobban teljesít, az, aki precízen végrehajtja az utasításokat, előírásokat és keveset kommunikál.”

Egy másik szakértő szerint “a szolgáltató ágazatokból érkezők egy része ugyan hajlandó munkát vállalni a termelésben, de jellemző, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor nagyon gyorsan odébbállnak. Mivel ragaszkodnak az eredeti szakmájukhoz, csak egy átmeneti helyzetnek fogják fel a mostanit. A legmagasabb fluktuáció éppen a volt vendéglátósok körében jelenik meg. Távozásuk a toborzóknak dupla költséget jelent, a foglalkoztatók pedig kezdhetik elölről a nehézkes betanítási folyamatot.”

Gasztro77 vélemény:

A cikknek a vendéglátósokra vonatkozó részével egyáltalán nem tudok azonosulni, ugyanis egész egyszerűen megalapozatlannak, sőt sértőnek érzem az negatív általánosítást a vendéglátóipari háttérrel rendelkezőkkel kapcsolatban. 

Kétség sem fér hozzá, hogy az ipari termelés és a vendéglátás teljesen különbözőek egymástól és hogy alapból egy vendéglátós sem szeretne önként és dalolva ipari munkát végezni. Viszont, ha a szükség valamiért úgy hozná (lsd. koronavírus), akkor a vendéglátósok semmivel sem tekinthetőek rosszabb munkaerőnek, mint bárki más! Sőt, ha kellene, akkor akár egy gyártó üzemben is derekasan megállnák a helyüket.
Sőt, vannak olyan vendéglátós munkakörök, ahol kifejezetten sok az olyan készség, amely jól kamatoztatható akár egy ipari környezetben is.

Olvasd el ezt is: Hogyan növeld éttermed profitját akár 15%-kal?

Ilyen munkakörök például a nagykonyhai és termelőkonyhai szakácsoké, vagy a pék-, és cukrász üzemben dolgozóké. Ők, ugyanis a munkájuk során gyakorlatilag termelnek, gyártanak, úgy, hogy közben mindvégig utasításokat követnek, előírásokat tartanak be és precízen végzik a dolgukat, és ami nagyon fontos, jó a teljesítőképességük.
Tehát, miért is nem lennének ők alkalmasak az ipari munkára?

A vendéglátósok megbízhatatlanok, mint munkaerő?

A vendéglátásban – főleg az utóbbi években – jellemző volt egy olyan vélekedés, hogy a dolgozók simán kisétálnak a munkahelyükről, ha nem tetszik nekik valami. Ennek sajnos van valóságalapja, én is számtalanszor tapasztaltam ezt a karrierem során, viszont azt is tudom, hogy nem ez az általános viselkedés, a többség ugyanis nagyon is megbízható!

Ezen felül, bármi is volt a múltban, az a mai, koronavírus által sújtott világban már nem érvényes. Ma már mások a szabályok! 

Biztos megélhetésre mindenkinek szüksége van, viszont a vendéglátás jelenleg csak árnyéka a koronavírus előtti önmagának, alig van munkalehetőség és sajnos a közeljövőben ez valószínűleg nem is fog változni. 

Éppen ezért nem értek egyet azzal, hogy az olyan területeken is, mint az ipari termelés ne lehetne építeni a volt vendéglátósokra. Sőt, sokuk sajnos kényszerhelyzetben van, kevés számukra az alternatíva, ezért azt gondolom, hogy a legtöbben nagyon is örülnének a lehetőségnek, hogy akár ipari gyártó környezetben is, de dolgozhassanak!

A munkaügyi szakemberek mi alapján általánosítanak? 

Mit értenek azon, hogy “vendéglátós”?
Vajon tisztában vannak azzal, hogy a vendéglátás maga az nem egy szakma?
Azt tudják, hogy a vendéglátáson belül számtalan terület és szegmens létezik?
Vagy azt hogy “vendéglátóipari hátterű” emberek nem mind ugyanolyanok? 

A cikk alapján sajnos kétségeim vannak.

Mire alapozzák, hogy a legmagasabb fluktuáció a vendéglátósok körében van? Azt megvizsgálták, hogy a vendéglátáson belül melyik szegmens képviselői hagyják ott nagyobb eséllyel a munkájukat? Vagy elég volt mindenkit egy kalap alá venni, és azt mondani, hogy a vendéglátósok megbízhatatlanok, ezért inkább hátra soroljuk őket a jelentkezési listákon?

A kérdés az, hogy vannak olyan volt vendéglátósok, akik nem alkalmasak egy gyártócég gyártósorán dolgozni? 

Igen, bizonyára vannak.

De ez nem azt jelenti, hogy a vendéglátósok összességében alkalmatlanok lennének ezekre a munkákra!

Ott van több százezer munkáját vesztett ember, aki dolgozni szeretne. 

Miért kell őket diszkriminálni? Miért kell eléjük akadályokat görgetni? Miért kell őket negatívan beskatulyázni?

Szeretnél hozzászólni? Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz!

 

Related Posts

Leave a comment