19th Ave New York, NY 95822, USA

Étlap készítés 2020-ban: 5+1 ok, amiért érdemes rövidebb éttermi menüket írni

Étlap készítés 2020-ban 5+1 ok, amiért érdemes rövidebb menüt írni 6

Ha éppen étlap készítés előtt állsz, jusson eszedbe egy jó tanács: a bővebb, nem szükségszerűen jobb. Sőt, az utóbbi években tulajdonképpen kialakult egy valódi trend a menük csökkentésére, mivel az éttermek rájöttek, hogy több előnyük is származhat a rövidebb menük használatából.

A rövidebb menü leegyszerűsítheti az árurendelési folyamatot, gyorsíthatja a szervizt, valamint segíthet egy hatékonyabban működő és gazdaságosabb konyhai operációt létrehozni. Arról se feledkezzünk meg, hogy a vendégélmény fenntartásában és fejlesztésében is fontos szerepe van, ugyanis elősegíti, hogy a konyha valóban azokra az ételekre fókuszáljon, amiben a legjobb.

Szeretnéd látni, hogy az étlap leszűkítése hogyan járulhat éttermed sikerességéhez? Íme 5+1 fontos érv, hogy miért érdemes rövidebb menüt alkalmazni.

1. Érthetőbbé válik az étterem koncepciója

Amikor csökkented az étlap méretét, a felesleges fogások eltűnnek. Azok, amelyek nincsenek összhangban az étterem koncepciójával. Ez azt jelenti, hogy minden étel, ami fent marad az étlapon, az az étterem koncepciójának kristálytiszta kivetülése lesz.

Étlap készítés 2020-ban 5+1 ok, amiért érdemes rövidebb menüt írni 7

Például, ha egy hamburgerezőt üzemeltetsz, akkor hamburgert, sült krumplit és esetleg hot dogot van értelme feltenni az étlapra, de háromféle levest, ötféle készételt és négyféle salátát valószínűleg nincs.

Tedd fel magadnak a kérdést étlap készítés előtt: a vendégek elsősorban melyik ételek miatt jönnek be az étterembe? Ha vannak olyan fogások, amik miatt külön nem jönnének be, akkor mi értelme van őket egyáltalán étlapon tartani? Főleg, ha csak viszonylag drágán tudod ezeket előállítani és extra készletet kell, hogy tarts olyan alapanyagokból, amelyeket a többi fogás elkészítéséhez máskülönben nem használnál.

2. Kihangsúlyozza a konyha erősségeit

Te is néztél régen Mekk Eleket? Akkor tudod, hogy milyen az, ha valaki egy kicsit mindenhez ért, de semmihez sem ért igazán. Ez igaz éttermi menük esetében is: felesleges olyan dolgokat megjeleníteni az étlapon, amelyekhez az éttermed nem ért igazán. Ezek nem illenek az étlapra..

Például ha az étterem koncepciója minőségi olasz ételek köré épül, akkor nem szabad humuszt és lapos kenyeret is kínálni, csak azért hogy minél több ember igényének megfelelj. Viszont egy rövidebb menüvel középpontba állíthatod az étterem valódi erősségeit.

Érthető, ha olyan ételeket szeretnél feltenni az étlapra, amelyeket mindenki igényeinek megfelelnek, de ha nem vigyázol, akkor ez kontraproduktív is lehet. Ha ezek nem illenek bele az étterem koncepciójába, akkor nem fogják megragadni a vendégek fantáziáját, ennek pedig hosszú távon negatív következményei lehetnek a forgalomra nézve.

3. Megkönnyíti a rendelést

A rendelések szempontjából egy rövidebb menü sokkal jobb, mint egy terjedelmes.
Ha a vendégeknek túl sokféle választási opció áll rendelkezésükre, akkor könnyen elveszhetnek a lehetőségek tengerében.

Tetszik ez a cikk? Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz!

Bizonyíték van arra, hogy ha túl sok választási lehetőséggel szembesülünk, akkor jó eséllyel „döntési fáradtság” (decision fatigue) lép fel, ami miatt egyik opció iránt sem tudunk valóban lelkesedni.

Azonban, ha a menü rövid és könnyen érthető, akkor a döntéshozatal sokkal egyszerűbb (és gyorsabb) a vendégek számára. Ez nagyban megkönnyíti a felszolgálók, pultosok dolgát is, élvezetesebbé teszi a munkájukat és emiatt megbecsültebbnek érezhetik magukat.

Szeretnéd tudni, hogy még milyen egyéb lépésekkel teheted, még hatékonyabbá éttermed? Kattints ide!

4. Elősegíti az egyéni igények teljesítését

Étlap készítés előtt érdemes figyelembe venni, hogy az utóbbi években erős trenddé váltak az egyedi igények. Ma már elfogadott, hogy nem mindenki szeret úgy egy adott ételt, mint ahogy az az étlapon fent van.

Ezen felül egyre növekszik az étel intoleranciával és ételallergiával élők, valamint a speciális diétát követő emberek száma. Számos étterem válasza ezekre a menü bővítése, külön ételeket kínálnak az allergiákkal, intoleranciával élők és a különleges diétát követők számára.

Van azonban olyan megoldás, amely úgy tudja kiszélesteni a lehetőségeket, hogy közben csökkenti az étlap méretét. Készíts egy rövid menüt és adj “testreszabási lehetőséget”, hogy mindenki a saját ízlése szerint válogathassa össze-, vagy változtathassa meg az ételeket.

Jó példa erre a Pad Thai, amelynek az étlapján csupán 8 féle alap étel van, de ezeket a számtalan feltét, kiegészítő és extra segítségével mindenki a saját ízlése, diétája szerint kombinálhatja össze. Így garantált, hogy minden vendég talál olyan verziót amit szeret és fogyaszthat.

5. Egyedi hangulatot tükröz

Amikor bemész egy klasszikus vendéglőbe, akkor általában egy olyan, könyvszerű menüre számítasz, amint a magyar vendéglátás összes kedvelt fogása megtalálható. Nincs is ezzel semmi gond, ehhez az étteremtípushoz ez vált be.

Étlap készítés egyedi hangulat

De ha ezt a menüt egy csúcskategóriás étteremben teszik elég, akkor bizonyára hátrahőkölsz, mivel nem erre számítasz. Ezért muszáj étlap készítés alkalmával arra is figyelni, hogy tükrözze az étterem koncepcióját, stílusát.

Gondolj rá, mint az étterem esszenciájára. Azt szeretnéd, hogy igényes legyen és hogy minden menüelem kiemelkedő legyen rajta. Rövidebb menüvel könnyedén központba tudod helyezni az egyes ételeket, ráadásul az minőségi egyszerűség pozitív megítélést kelt.

+1 érv a rövidebb étlap készítés mellett: Hatékonyabbá teszi a konyhai munkát

A rövidebb menü számos módon segít hatékonyabbá tenni a konyhai operációt. Íme néhány:

Először is, jelentős mennyiségű időt takarít meg. Kevesebb féle ételhez kevesebb féle alapanyag kell, ezért kevesebb alkalommal kell rendelned, kevesebb beszállítót kell használnod, ezáltal pedig könyveléskor kevesebb számlával kell foglalkoznod.

Másodszor, pénzt takarít meg. Annak ellenére, hogy kevesebb féle alapanyagot rendelsz, ezeket valószínűleg nagyobb mennyiségben rendeled. Ez azt jelenti, hogy jobb megállapodásokat köthetsz a beszállítóiddal, ami által nyerhetsz az alapanyag költségen, ami miatt több pénz marad a zsebedben.

Harmadszor, egy kisebb menü segít csökkenteni az alapanyag veszteséget. Ha kevesebb elem van a menün, akkor könnyebb nyomon követni, hogy egy adott alapanyagból mennyi szükséges egy adott napon, és kevésbé valószínű, hogy túlrendelés miatt felesleges készleteket halmozol fel. Ez nem csak a profitra lesz hatással, hanem fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá is teszi az éttermet!

Összefoglaló

Az éttermi menü méretének csökkentése jelentős hatással lehet egy étterem nyereségére. A kisebb, rövidebb menü hatékonyabb kiszolgálást, következetesebb konyhai munkát és összességében jobb vásárlói élményt eredményezhet. Gondold át, hogy mivel tudnád te is egy kicsit “áramvonalasabbá” tenni étlapot, hogy a vállalkozásod még sikeresen működhessen.

 

Related Posts

Leave a comment