19th Ave New York, NY 95822, USA

Éttermi konyha zsír és szagmentesen?

Névtelen terv (16)

Ezzel a problémával számos étterem üzemeltető szembesül, hiszen a nagyvárosokban a megfelelő és szabályos konyha technológia gépészeti kialakítások ellenére a terjengő konyhai szagok a környéken élők felől sok kifogásolást és hatósági bejelentésekhez vezetnek, amelyek orvoslása időt és jelentős költségeket emészthetnek fel.

A feladatra alapvetően két technológia van használatban

A kürtőn kiáramló levegőbe az UV-C lámpatestek használatával a másik pedig az ózon gáz hozzáadagolásával történik. Mindkettő együttes alkalmazása is lehetséges. A közömbösítő egység közvetlen az elszívó ernyőben a mechanikus szűrők mögött a beáramló zsírral telített levegőbe vegyítve kezdi meg a kémiai úton a lebontást. Az UV-C sugarak a molekulaláncokat kisebb vegyületekre Fotolízissel bontja. A zsírmolekulák fotonokkal történő kémiai lebontása az UV-C rendszerű kazettákkal felszerelt konyhai elszívókban jó zsírtalanító/szagtalanító hatásfokkal működnek.

Az ózon gázzal működő rendszereknél, a folyamat során az erős oxidáló hatás is létrejön, amely magas hatásfokkal semlegesíti a csatornában haladó zsírmolekulákat és szagmikrobákat. Ezt az oxidációs folyamatot ‘ózonolizis’-nek nevezzük. Ennél a technológiánál ózon gáz közömbösítő szűrők is alkalmazottak miután az ilyen típusú rendszernél a levegő gyakran közvetlen az utcára néhány méter magasságban kivezetett. Fontos az ózonnal dúsított távozó levegő erős és veszélyes oxidáló hatását közömbösíteni a külső környezet irányában.

Na de melyik típust válasszuk?

Az UV-C fénysugárral működő rendszereket kisebb kapacitású elszívó ernyőkbe ajánljuk.

Az utólagos beépítésük lehetséges, de valószínű a fizikai elhelyezés és beépítés számottevő átalakítást is igényel, amely költségnövelő.

Az ózon gázt használó rendszerek beépítése egyszerűbben és költség takarékosabban kivitelezhető és semlegesítő hatásfokuk is magasabb.

Forrás: Mobilsept

Karbantartás

Az UV-C rendszerek karbantartása a terhelés függvényében legalább félévente kerül elvégzésre, amelynél a lámpatestek külső tisztítása – zsírtalanítása a legfontosabb. Ezen túl a kürtőben összegyűlt lebontott zsírpor egyszerű eltávolítása szükséges. A UV-C lámpatesteket általános terheltségű, napi 10-11 óra használat mellett évente szükséges cserélni.

Az ózon gázt használó rendszerek karbantartása egyszerűbb miután az ózon cellák közvetlen nem érintkeznek az elszívott tisztítandó levegővel. A kürtőből a zsírpor eltávolítása félévente javasolt. Az ózon cellák ellenőrzése, karbantartása évente javasolt, ezek cseréje a beépített cellák típusától függően 1-3 évente szükséges.

Költségmegtérülés

A megtérülés több dologból tevődik össze, hiszen a fontos tűzvédelmi időszakos kürtő tisztítási költségek jelentősen redukálódnak a vezeték zsírosodás mentességének köszönhetően. Amennyiben a nem kívánatos szagokból eredően jogi viták állnak fent, ezek költségei, a ráfordított energia, idő és bosszúságok elkerülhetők.

Bővebb információkért látogass el Mobilsept oldalára, akik kifejezetten nagykonyhai higiénia technológiák-, fertőzés kontroll-, és szagtalanítás kapcsán állnak rendelkezésedre.

Legyél egy pozitív gondolkodású gasztro közösség tagja! Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz!

 

Kiemelt kép: Canva pro

Related Posts

Leave a comment