19th Ave New York, NY 95822, USA

Mikor fog a vendéglátás visszatérni a régi kerékvágásba?

Mikorra várható, hogy a vendéglátás visszatér az régi kerékvágásba?

Amikor kérdeznek, hogy mégis mikorra várható, hogy a vendéglátás visszaáll az eredeti, normál állapotához, a válaszom egész egyszerűen az, hogy soha! Ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz vendéglátás, vagy hogy nem fogunk étterembe járni, hanem azt, hogy egy másféle, egy teljesen új vendéglátás vár ránk! És ez a vendéglátás tele lesz új lehetőségekkel!

Ha képes vagy nyitni és képes vagy elfogadni azokat a változásokat, amelyeken az iparág, a vírus megjelenése óta keresztülment és azokat is amelyek még csak ezután következnek, akkor – még ha egyenlőre nem is látod, de már most nagyon jó pozícióban vagy, hogy komoly sikereket érj el a jövőben!

Csupán referenciaként, amikor ezt a cikket írom, a koronavírus második hullámának kellős közepén vagyunk. A múlt héten zárták be kapuikat a vendéglátóhelyek a helyi fogyasztás előtt, ezen a héten jelentették be az elviteles és házhoz szállított termékek ideiglenes áfa csökkentését 5%-ra.

Jelen pillanatban sokak számára a lényeges kérdés az, hogy mikor fog végre a vendéglátás visszatérni az eredeti állapotához

Őszinte leszek, sajnos nem vagyok jós, ezért fogalmam sincs. Viszont nem is ez a lényeg!

A lényeg az, hogy nem lesz olyan, hogy “vissza az eredeti állapothoz”!
A gazdaságban rendszerint soha semmi nem tér vissza az eredeti állapotához! Pont ez a lényege a fejlődésnek!

Nem szeretnék én lenni az első, aki ezt ki meri mondani, hanem csak egy szeretnék lenni azok közül, akik nem félnek ezt kimondani.

Ezt olvastad már? Top 7 profitnövelő menu engineering tipp éttermeknek

Az vendéglátás soha nem lesz már olyan, mint a járvány előtt volt

Ez nem jelenti az, hogy a vendégek soha többé nem fognak beülni egy étterembe és nem jelenti azt, hogy nem fognak többé sorban állni a bárpultnál és italokat rendelni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek mozifilmek, előadások, koncertek és tömegrendezvények.

De hogy visszatérünk-e a járvány előtti állapothoz? Nem valószínű…

Gondolj csak bele…

A második világháború előtti polgári konyha létezik még? Nem igazán.
A kommunizmus éttermei – néhány szomorú kivételtől eltekintve – szerencsére(!) szintén nem léteznek.
Videotékák sincsenek már, pedig egy-két évtizeddel ezelőtt a mindennapjaink részei voltak…
A hírlapok, szintén hasonló kategória…azelőtt mindenki az újságokból tájékozódott, ma pedig az online hírportáloké a főszerep.

A dolgok helyes menete az előre és nem a visszafelé

Azt nem tudom, hogy mi lesz az új “normál”. De azt tudom, hogy ha arra várunk, hogy majd visszaállunk a régi kerékvágásba, akkor van egy rossz hírem: EZ NEM FOG MEGTÖRTÉNNI.

Mi lesz akkor az új irány?

Ha egy dolgot biztosra vehetünk, akkor az az, hogy az online ételrendelés és online ételkiszállítás velünk marad, ráadásul a mostaninál várhatóan még nagyobb méreteket ölt. Éppen ezért nem tekinthetünk úgy többé az online ételrendelésre, mint egy kiegészítő, plusz szolgáltatásra!

Az online ételrendelés és az online ételkiszállító platformok totálisan átalakítják, megváltoztatják a teljes vendéglátóipart. De ez nem szükségszerűen rossz…

Várhatóan egyre több lesz az olyan vendéglátó vállalkozás, amelyeknek egyáltalán nem lesz vendégtere, hanem 100%-ban a kiszállításra építenek majd. Ezért ha eddig egy olyan éttermet üzemeltettél, amelynek a legfőbb bevételi forrása a helyben fogyasztásból származott, akkor gondolkodj el, mert lehet, hogy a jövőben érdemes lesz megszüntetni a vendégteret! 

Nem azt mondom, hogy azonnal zárd be, csak azt, hogy gondolkodj el rajta. 

Lehet, hogy ez a felállás működőképes a számodra, lehet, hogy nem.
De azt már most biztosra veszem, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek már egyáltalán nem fogják visszanyitni a vendégterüket a járvány lecsengése után.

És nem azért mert nem lesz rá kereslet, hanem egész egyszerűen nem lesz rá szükségük.  Mert a vendégtér nélküli operáció sokkal jobban működik a számukra: alacsonyabbak a költségek, kevesebb a személyzet.
Ők a meglévő konyhájukból már nem egy, hanem 2,3, vagy akár 4 különböző virtuális éttermet fognak online üzemeltetni. Ezt a megoldást szellemkonyhának, vagy virtuális étterem koncepciónak hívjuk. 

Ami mindenképpen velünk marad még, az a személyes átvétel. Továbbá ami nem csak, hogy velünk marad, de egyenesen kilő majd, az az online ételrendelés.

Ezek bizony olyan dolgok, amelyek ellen hosszú-hosszú ideig ágáltunk, a járvány miatt viszont jócskán fellendült a kereslet irántuk, új lökést kaptak és ma már szinte meg sem tudnánk lenni nélkülük. 

Ez is érdekelhet: Online ételrendelés vendéglátós szemmel: 7 ok, amiért megéri saját felületet üzemeltetni

És tudod mi lényeg? Az, hogy az új dolgok mögé a vendégek is beállnak

Ez garantálja azt, hogy a dolgok előre haladnak és nem visszafelé…

Például a vendégek, ha nem muszáj, nem fognak felhívni egy éttermet, hogy ételt rendeljenek. Miért is tennék, ha a rendelésüket egy pillanat alatt le tudják adni online is?

Ha valamit tanácsolhatok, akkor az az, hogy ne akard és ne várd, hogy a vendéglátás visszatérjen a régi kerékvágásba. Nem fog!

Helyette inkább kezdj el azon gondolkodni, hogy mi lesz a te új kerékvágásod és hogy hogyan tudod a saját előnyödre fordítani a jelenlegi helyzetet!

Íme egy pár dolog, ami hasznosnak bizonyulhat:

  • Használd ki maximálisan az online ételrendelésben rejlő lehetőségeket
  • Építs a házhozszállításra – online platformok által, vagy saját futárokkal: teljesen mindegy
  • Erősítsd, promotáld a személyes átvételt
  • Gondold át, hogy érdemes lenne-e végérvényesen bezárnod a vendégteret és csak kiszállítással foglalkozni
  • Gondold át, hogy érdemes lenne-e szellemkonyhát, vagy több virtuális éttermet üzemeltetned a meglévő konyhádból
  • Gondolkozz el, hogy mire tudnál specializálódni

És ha már a specializációnál tartunk

A mai technológiákkal, az ételrendelő és ételkiszállító platfromokkal felvértezve ha valaki egy finom hamburgert szeretne enni, akkor tudod, hogy hova fog menni? Tudod hogy honnan fog rendelni? Abból az étteremből amelyik jó hamburgert készít. Abból, amelyik hamburgerekre specializálódik.

A bibliai hosszúságú étlapok és menük ideje leáldozóban van! Hogy miért? Gondolj csak bele…miért akarna valaki hamburgert rendelni egy olyan étteremből, amelyik nem csak hamburgert árul, hanem mellette másik 100-féle ételt, pizzát, hotdogot, gyrost, tésztát, sült húsokat és akár burritot is? Miért ne akarná valaki a hamburgerét egy hamburgerestől, vagy a burritoját egy mexikóiból megrendelni?

A specializáció a 2010-es évek elején indult el itthon, amikor még jóval nehezebb volt éttermet nyitni, valamint a vállalkozók anyagi lehetőségei is korlátozottabbak voltak. Akkoriban sokan street fooddal kezdték, vagy fesztiválokon árultak, így indították be a vállalkozásukat. 

Cikk ajánló: 13 étterem marketing ötlet, amellyel új vendégeket szerezhetsz

Egy ilyen induló operáció – főleg a street food – esetében szűkösek a lehetőségek: kevés a hely, kevés a pénz, kevés a munkaerő. Éppen ezért ezek a vállalkozások már az elejétől kezdve arra álltak rá, hogy 3-4 dolgot készítsenek, de azokat nagyon jól!

Zing, Bamba Marha, Igen, Digó, Good Karma, Pad Thai és még sorolhatnám. Ezek voltak az utóbbi évek legújabb, legtrendibb, legsikeresebb éttermei. Tudod, hogy miért lettek azok? Mert csupán néhány dologra specializálódtak, de azokat nagyon-nagyon jól csinálják! 

Meríts hát ihletet belőlük és specializálódj te is! Ha az eddigi menüdön 100 étel volt, akkor most szűkítsd le őket 15-re. Ha eddig 60-féle pizzát árultál, akkor mostantól áruld csak a 10 legjobbat.

Az utolsó szó jogán

Fontos, hogy nem a jövőt próbálom megjósolni. Amiket leírtam azok az én vízióim a jövőt illetően.

Ha teheted, ne várd, hogy majd magától rendeződik a helyzet! Helyette inkább vedd sorba a saját és éttermed erősségeit, gondold át, hogy a jövő milyen lehetőségeket tartogat számodra és azt, hogy hogyan használd ki ezeket. 

Köszönöm, hogy elolvastad, ha hozzászólásod van, azt zárt Facebook közösségünkön belül szabadon megteheted! 

Kitartást és sok szerencsét kívánok Neked és minden vendéglátósnak!

Kiemelt kép: Canva pro

Related Posts

Leave a comment