19th Ave New York, NY 95822, USA

Mit jelent a menu engineering és mire használjuk?

Mit jelent magyarul a menu engineering

Mit jelent a menu engineering?

A menu engineering kifejezés a leggyakrabban a vendéglátóiparban fordul elő, de igazságszerint szinte az összes olyan, főként kereskedelmi ágazatban használható, ahol több termék, vagy szolgáltatás közül választanak a fogyasztók. 

A menu engineering lényege, hogy tudat alatt arra sarkalljuk a fogyasztókat, hogy azokat a felkínált termékeket válasszák, amelyeket szeretnénk, hogy válasszanak, és hogy azokat viszont ne válasszák, amelyeket nem szeretnénk, hogy válasszanak.

A vendéglátásban a menu engineering során az étlapot úgy tervezzük meg és az egyes fogásokat úgy helyezzük el rajta, hogy az étterem a lehető legnagyobb nyereséggel üzemeljen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megpróbáljuk elérni, hogy a vendégek azokat az ételeket rendeljék, amelyek számunkra a legtöbb profitot hozzák. 

Honnan származik a menu engineering?

A menu engineering nem egy újkeletű dolog, sőt valójában már több évtizede alkalmazzák a világ legsikeresebb – nem csak vendéglátóipari – vállalkozásai. 

A módszer alapjait az 1970-es években a Boston Consulting Group fektette le, hogy segítsék ügyfeleliket a termék szegmentálásban és hogy megkönnyítsék számukra az eredmények kielemzését és a döntéshozatalt. 

Az étterem iparban az 1980-as években kezdett megjelenni a módszer, a Michigan-i Egyetem professzorának, Donald Smith munkájának eredményeképpen.

Miért jó és mire használjuk?

A menu engineering alkalmazásával jelentősen növelhető egy étterem nyereségessége! A megfelelően végzett menu engineering nyomán egy vendéglátó vállalkozás profit szintje akár 10-15%-al is növekedhet. 

Ráadásul a menu engineering nem csak a tradicionális, papír alapú étlapok esetében működik, hanem bármilyen más menü, mint például az online étlapok, borlapok, itallapok és koktéllapok esetében is.

Érdemes hát mielőbb belevágni! 

Ha szeretnél még többet megtudni a menu engineeringről, akkor ezeket a cikkeket ajánljuk:

Szeretnél Te is egy támogató gasztro közösséghez tartozni? Csatlakozz a Gasztro77 zárt Facebook csoportjához!

Kiemelt kép: Canva Pro
Források: Menucoverdepot

 

Related Posts

Leave a comment